Lilium

Zajedno za bolji internet – Dan sigurnijeg interneta

Sigurno ste ovu rečenicu čuli više puta, ali internet doista zauzima značajan dio naše svakodnevnice. Postalo je već skoro pa nezamislivo provesti dan, a da makar niste jednom prosurfali feedom svoje omiljene društvene mreže. Uz pomoć interneta od aktualnih informacija ili pak kratkog razgovora s prijateljem, koji se nalazi negdje preko svijeta, dijeli nas samo par klikova i dobra konekcija koja će nam omogućiti pristup istima. Širok spektar tema, raznolike osobnosti koje scrollaju njegovim prostranstvima i enormna količina informacija, koje čine njegov temelj, izvrstan su izbor zabave. Ovi elementi su ujedno i pogodan način da postanete meta raznih opasnosti koje vrebaju na internetu. Preduslov sigurnosti u online svijetu je dobro poznavanje potencijalnih opasnih situacija. Jednako je bitno prihvatanje činjenice, da se svako od nas može naći u nekoj opasnoj situaciji, neovisno o tome koliko vremena provodimo na internetu.

Dan sigurnijeg interneta - Zajedno za bolji internet

Međunarodni Dan sigurnijeg interneta

Svake godine na drugi dan, druge sedmice, drugog mjeseca u godini, hiljade ljudi diljem svijeta obilježavaju međunarodni Dan sigurnijeg interneta. Ove godine taj dan se obilježava 9. februara i to pod sloganom “Zajedno za bolji internet”. Korisnici diljem svijeta udružuju se na ovaj dan, organizujući aktivnosti kojima će skrenuti pažnju javnosti na važnost mjera sigurnosti pri korištenju interneta. One su ponajviše usmjerene na djecu, kao jednu od najranjivijih skupina. Cilj tih aktivnosti je podizanje svijesti o potencijalnim opasnostima s kojima se korisnici interneta svakodnevno susreću, a koje mogu u značajnoj mjeri narušiti njihovu osobnu sigurnost. Njima se teži ka stvaranju sigurnijeg i boljeg internet okruženja, u čemu svako od nas ima veliku ulogu.

Kako se osjećati sigurnije u online svijetu?

Smjernice koje će vam olakšati da se sigurnije osjećate u svom digitalnom okruženju, a kojima ćete se ujedno pridružiti globalnoj aktivnosti podizanja sigurnosti u online komunikaciji, pročitaj ispod:

  • Postavite sigurnu lozinku: ovo je možda i najvažnija stavka, pogotovo ako jednaku lozinku koristite na više uređaja. U tom slučaju lakše je hakirati više uređaja odjednom.
  • Pretraživanje na sigurnim stranicama: bitno je obratiti pažnju da online kupovinu obavljate preko provjerenih stranica. Posebno je bitno obratiti pažnju na pristupne podatke i broj kreditne/debitne kartice. Ne zaboravite i preskočiti opciju automatskog spremanja prilikom unošenja ovih podataka.
  • Brisanje podataka na pretraživaču: preporučljivo je da inače uklonite podatke koje unosite unutar Google pretraživača. Bitno je da obrišete svaki suvišan sadržaj, jer on može ostati pohranjen u arhivi dugoročno.
  • Izbjegavati javni Wi-Fi:  svaki vaš podatak je njihov podatak na takvoj mreži. Vrlo često se može desiti da grupa hakera napravi sadržaj lažnog Wi-Fi pristupa, te preuzme vaše podatke.
  • Ne komunicirati s nepoznatim osobama: osim već poznate opasnosti od kontakta s nepoznatim osobama, bitno je imati na umu i da hakeri često stvaraju lažne profile. Lažni profili često im služe da bi opljačkali korisnike s kojima stupaju u kontakt.
  • Razgovarati o sigurnosti na internetu: veoma je bitno biti svjestan opasnosti u kojoj se svako od nas može naći u internet okruženju. Nužno je konstantno raditi na podizanju svijesti o smjernicama koje možemo poduzeti da zaštitimo i sebe i sve oko sebe.
  • Instalirajte antivirusni program: ovi programi upozorit će vas prije ulaska na bilo koju stranicu na potencijalne nepravilnosti i opasnosti. Bitno je napomenuti da ako vam program kaže da ne biste trebali posjetiti određeno mjesto, nemojte to činiti.
  • Pokrijte kameru prijenosnog računala: većina sigurnosnih stručnjaka preporučuje prekrivanje kamere na računalima u trenutcima kad se ista ne koristi.


Ako već ne koristite neke od ovih smjernica u svojim svakodnevnim aktivnostima, neka postanu dio vaše rutine već danas. Imate li vi neke dodatne preporuke za sigurnije korištenje interneta?