Lilium

Sretan 8. mart – budite hrabre i odvažne!

Danas, 8. marta, obilježava se Međunarodni dan žena. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.

Prvi Dan žena je obilježen 8. marta 1909. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u Njujorku.

Protesti 8. marta događali su se i narednih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Lilium Digital u svom timu ima žene i to ne bilo kakve. To su one koje se ne bore za ravnopravnost, jer znaju da je imaju, one koje su rame uz rame sa svojim kolegama i koje od njih imaju podršku, zaštitu i poštovanje. Brinemo o tome da svaka žena bude prije svega poštovana, da zna da je njeno mjesto u timu zato što je svjesna svojih mogućnosti i sposobnosti, zato što zna da može. Na ovaj dan naše dame donose vam svoje poruke za 8. mart:

Sanja Sinanović, Assistant Director: 

“Svaka žena trebala bi se boriti za sebe. U svom domu, na ulici, poslu, u odnosima sa ljudima. Žene su glavni pokretač svega, mi smo one koje osmišljavaju život, nosimo ga i zato je važno da smo u svakom trenutku svjesne koliko možemo. Da, nije lako, ni nakon toliko godina žene nisu pozicionirane kako želimo i zaslužujemo, ali borba ne prestaje. Važno je da smo spremne biti glasne u traženju onoga što nam pripada, da smo hrabre i da uvijek znamo da možemo. Svakim danom, korak po korak. Jer, mi to zaslužujemo.”

Maida Kovač, Finance&Administration Department:

“Biti žena je divan, ali nimalo jednostavan zadatak. Stoga, drage dame, željela bih da svakoga dana budemo jedna drugoj podrška i oslonac u prevazilaženjusvih onih malih i velikih prepreka koje se svakodnevno pred nas postavljaju. Želim da budemo odvažne i snažne, da volimo ono što jesmo i da se osjećamo lijepo u svojoj koži. Da budemo zadovoljne onim što imamo, a da nas to ipak ne obeshrabri da stremimo ka još boljem. I da uvijek vjerujemo u sebe, jer žena može šta god naumi.”

Jasmina Lasetović, Key Account Manager: 

“Svaki dan treba da bude nova prilika da činimo male, i one malo veće korake kojima ćemo doći do cilja, do svakog individualnog cilja. Nekoj od nas je to dobar posao i karijera, nekoj mnogo djece i porodica, neka od nas želi da trenira, smrša ili učvrsti mišiće, neka želi da putuje, neka želi da bude naučnica, sportistkinja, dizajnerica, umjetnica, programerka… Nijedan cilj nije manje vrijedan i sve uloge su jednake, svaka od nas ima svoj ritam koji prati, i sve smo tu radi istog – želimo biti sretne i zadovoljne. Naš dan je svaki dan.”
Berina Salčin, Social Media Manager: 
“49,6% od ukupne populacije na svijetu su žene. Ovaj podatak se mijenja iz sekunde u sekundu, kao i naša prilika da jedna drugoj budemo podrška. Stoga, drage žene, iskoristimo vrijeme na pravi način i budimo tu jedna za drugu u savladavanju novih izazova i prilika koje su, i koje će biti pred nama. Budimo oslonac jedna drugoj. Neka 8.mart bude samo jedan od 365 dana u godini kada će naša podrška, ljubav i poštovanje biti izgovoreni.”
Elma Muhić, Full Stack Developer: 
“Drage dame, zaslužujete mnogo više od jednog dana u godini. Zbog toga, neka vam ovaj dan bude samo podsjetnik na svu ljubav, pažnju i podršku koju dobivate. Želim vam da budete uvijek uspješne, voljene ali i odvažne i snažne, jer samo tako ćete ostvariti sve svoje snove.”
Lamija Terzimehić, PR:
“Žena je da bude hrabra, snažna i odvažna. Važno je da zapamtimo da ne moramo ništa, a možemo sve. Svaki dan trebamo biti svjesne da zaslužujemo bolje i više, bilo da smo one koje rade i kojima je karijera jako važna ili da smo domaćice, one koje brinu o porodici. Uvijek se trebamo boriti za sebe. Da glasno govorimo, da stanemo jedna iza druge, da tražimo ono što zaslužujemo. Svaka bi žena morala tako misliti, imati dovoljno samopoštovanja i samopouzdanja. I nikad, ali nikad, ni po koju cijenu ne dopustiti niti jedan dan u godini da bude zanemarena, omalovažena, ponižena, zlostavljana. Sretan 8. mart.”
Dajana Palinić, Social Media Manager:
“Žene, djevojke, bake, kćerke, nane, unuke, prijateljice, znate da vas svaki dan volimo neizmjerno, samo na današnji dan malo više spominjemo. Odvažne, ljupke i hrabre koračate iz dana u dan, dokazujete da je ljubav ono jedino za što nikad u životu ne trebamo imati mjeru i da vas uvijek, ali uvijek imamo iza svojih leđa bez obzira kakvu nam je zamku ovog puta život priredio. I naravno, mirišete uvijek najljepše, mirišete na čistu ljubav. Sretan 8. mart.”
Irma Šehalić, Graphic Designer: 
“Kada bismo svaki dan zahvaljivali za svu ljubav koju nam daruju naše majke, kćerke i prijateljice, opet bi sve to bilo malo. Neka vam današnji dan uvijek bude podsjetnik da ste jedinstvene, da vas ništa na ovom svijetu ne bi moglo zamijeniti i da ste prije svega naše istinske heroine. Svim damama od srca sretan 8.mart.”