Lilium

Oživite svoj Facebook nalog uz 3D fotografije

[su_heading]Na F8 konferenciji u maju, Facebook je objavio da su u fazi kreiranja funkcionalnosti koja će 2D fotografije pretvarati u 3D prilikom objave na vašim Facebook nalozima. Ova funkcionalnost je dostupna od prošle sedmice, međutim, privilegiju za njeno korištenje za sada imaju samo korisnici iPhone 7+, 8+, X ili XS mobilnih uređaja. Očekuje se da će u narednim sedmicama ova funkcionalnost biti dostupna i ostalim uređajima koji imaju duplu kameru. [/su_heading]

3D fotografije su vidljive svim korisnicima desktop ili mobilne verzije Facebooka, kao i uz pomoć VR-a na Oculus Go i Oculus Rift headsetovima gdje možete pomicati glavu kako biste vidjeli dubinu fotografije.

Kako koristiti 3D fotografije?
Prije svega, potrebno je u kameri odabrati Portrait mode, jer jedino tako kreirane fotografije sadrže više slojeva dubine. Prilikom objavljivanja na Facebook naslovnici, kao jedna od opcija će se naći i 3D fotografija, te je potrebno da izaberete upravo tu opciju, kako bi Facebook pretvorio vašu 2D fotografiju u 3D. Detaljnije upute možete pogledati ovdje.

Facebook je izdvojio nekoliko savjete kako možete učiniti savršenim vaše 3D fotografije:

Kreirajte slojeve
Najbolje rezultate vidjet ćete kada kreirate sliku sa udaljenosti od tri do četiri metra. Također, pokušajte da snimite i scenu iza osobe ili kućnog ljubimca kojeg slikate, kako bi fotografija izgledala bolje.

Imajte u vidu kontrast
Kontrast igra veliku ulogu prilikom snimanja ovakvih fotografija. Stoga je potrebno da obratite pažnju na boje, kako se ne bi stopile sa pozadinom i u tom slučaju ne biste mogli postići pravi 3D efekat.

Koristite teksturu
Tekstura je veoma bitan elemenat 3D fotografija. Neki materijali i predmeti daju bolji efekat od drugih, stoga pokušajte izbjeći prozirne predmete kao što su prozirna plastika ili staklo, jer senzori dubine na vašem mobilnom uređaju ih ne mogu uvijek precizno detektovati i snimiti.

Ovakva vrsta fotografija je sigurno kreativniji način da oživite svoj Faceboog nalog, kao i da stvarate nove uspomene i bilježite dragocjene trenutke na mnogo zanimljiviji i inovativniji način.