Lilium

IT Girls Hakaton: Zašto volimo biti dio ovakvih projekata?

[su_heading size=”18” margin=”30”]U proteklom mjesecu smo učestvovali u događaju koji ima veliki značaj za našu zajednicu i IT sektor u našoj zemlji generalno – IT Girls Hakaton.
[/su_heading]

U Sarajevu je 18. i 19. oktobra 2019. godine održan hakaton u okviru IT Girls inicijative pod nazivom #CodelikeITgirl a u okviru obilježavanja Evropske sedmice kodiranja.

Evropska sedmica kodiranja je inicijativa koja nastoji razbiti predrasude o programiranju te okupiti i motivirati ljude da uče zajedno. Nastala je 2013.godine kroz ideju mladih savjetnika za Digitalnu agendu Evropske unije (Izvor: IT Girls)

Na poziv organizatora uključila sam se u realizaciju IT Girls hakatona, kao mentor djevojčicama i djevojkama koje su taj vikend provele osmišljavajući i kreirajući vlastite aplikacije i web stranice.

Znanje o programiranju nije bilo nužno, ali je osnovni zahtjev bio taj da sve ideje i projekti moraju biti društveno korisni, odnosno zadovoljavati neki od UN-ovih ciljeva održivog razvoja, bilo da se radi o promociji zdravlja, sporta, kulture, pametnog učenja, očuvanja okoline i planete, ravnopravnosti, ljudskih prava, održive ekonomije, inovacija, upravljanja životom ili drugo.

[su_box title=”Šta je hakaton?” box_color=”#30aea5” title_color=”#080808”]Hakaton (eng. Hackathon = hack + marathon) je tip događaja gdje učesnici tokom cijela dva dana (ili duže) rade sa mentorima i svojim timovima intenzivno na projektima sa ciljem kreiranja upotrebljivog software-a.[/su_box]

Konkretno ovaj događaj su podržale mentorice iz različitih oblasti programiranja i projektnog menadžmenta iz bosanskohercegovačkih IT kompanija.

Sa ovim predivnim djevojčicama i djevojkama sam podijelila znanje o osnovama digitalnog marketinga, prednostima i mogućnostima digitalnog marketinga, te smo malo dublje ušli u područje društvenih mreža i oglašavanja na njima sa pretpostavkom da će ovo znanje iskoristiti nakon što realiziraju svoje projekte i lansiraju aplikacije i web stranice.

IT Girls Hakaton  Jasmina
Izvor fotografije: IT Girls Facebook page

Zašto je važno promovisati i podržavati projekte poput IT Girls Hakatona

Jako je važno podržati djevojčice u ovoj životnoj dobi kada se susreću sa raznim prilikama i dolaze u mnoge dileme, od toga, koji fakultet upisati, u kojem smjeru graditi sebe, s kim se družiti itd. Ovo je osjetljivo razdoblje u životu svake djevojčice i ključno je usmjeriti ih u pravom pravcu, ali im i dati do znanja za prilike i mogućnosti u okviru IT industrije.

Istraživanja kažu da, od 1000 žena u sa fakultetskom diplomom u Evropi, samo ih 29 ima diplomu iz oblasti IKT-a (informacijsko-komunikacijskih tehnologija). Također, od 7 miliona ljudi koliko je zaposleno u ovoj industriji, samo je 30% žena, zbog čega su žene na neki način isključene iz ovog sektora. (Izvor: IT Girls)

Ohrabrivanje i podrška djevojčicama i djevojkama u ovom uzrastu da se bave poslovima u oblasti IKT-a, će povećati njihov interes za obrazovanjem u ovoj brzorastućoj industriji. Konačni cilj je omogućiti djevojčicama i djevojkama pristup informacionim tehnologijama i rješenjima i olakšati im učenje, te kasnije omogućiti i bolje prilike na tržištu rada.

Iz ovih razloga, jako sam sretna da smo Lilium Digital i ja bili dio njihovog učenja i razvoja jer jedino na taj način možemo biti sigurni da ćemo za par godina u Bosni i Hercegovini imati još veći broj obrazovanih mladih stručnjaka i stručnjakinja u ovoj oblasti, te da će naša zemlja u tom pogledu biti u rangu sa dosta razvijenijim zemljama Evrope.

Jako sam sretna jer su 83 djevojčice i djevojke iz 22 grada u BiH taj vikend provele kodirajući i radeći nešto što će sigurno uticati na razvoj njihovih ličnosti i karijera.

Izvor fotografija: IT Girls Facebook page