Lilium

Instagram update: Ključne promjene koje će vas zanimati

[su_heading size=”15” margin=”30”]Instagram je platforma koja nudi veliki broj mogućnosti za dijeljenje sadržaja, gdje se izdvaja kvalitetan sadržaj koji ima svrhu i određenu poruku.[/su_heading]

Podatak kojeg sigurno ne treba zanemariti kada spomenemo ovu društvenu mrežu je broj mjesečnih aktivnih korisnika koji trenutno iznosi jednu milijardu, kao i broj korisnika koji dnevno prate storyje – 500 miliona. Ukoliko se još uvijek niste odlučili da li vaš biznis treba biti prisutan na ovoj društvenoj mreži, vrijeme je da kreirate account!

U narednim redovima imat ćete priliku saznati ključne promjene i ažuriranja koja su u testnoj fazi ili se već nalaze na vašim profilima, a koje će vam koristiti za unapređenje vašeg biznisa online.

Novitet kojeg smo svi duuugo očekivali – objave i zakazivanje objava na Instagramu i IGTV-u.

Da, dočekali smo da ova pogodnost napokon bude dostupna, te da se konačno možemo osloniti na zakazivanje postova u vremenu koje nama odgovora. Ovu pogodnost možete koristiti putem alata Creator Studio, gdje se nalaze sve pogodnosti koje su vam potrebne za efikasno postavljanje, upravljanje, monetizaciju i mjerenje sadržaja na svim vašim Facebook stranicama i Instagram računima.

Neka od pitanja koja se postavljaju ovih dana kada spomenete Instagram su: “Hoće li uklanjanje broja likeova ovu društvenu mrežu učiniti boljom? Hoće li ovo unaprijediti platformu na bilo koji način?” i slično.

Prije svega čelnici Instagrama odlučili su se na niz promjena:

1.Povećanje broja pozitivnih interakcija

Pomoću AI inteligencije, koja će obavještavati ljude, prije nego postave uvredljivi komentar korisnici će imati priliku da razmisle još jednom prije nego postave komentar sa negativnim sadržajem. Instagram sve više koriste malodobni ljudi koji se izlažu prevelikom utjecaju “savršenog” života, a ovo je jedan od načina da se spriječi negativna reakcija, odnosno uvredljivi komentari.

2.Zaštite vašeg računa od neželjenih interakcija

Uvođenjem nove pogodnosti koja će se zvati Restrict, korisnici će imati priliku da blokiraju sadržaj kojeg ne žele vidjeti na svojim feedovima. Ova opcija će pomoći korisnicima da na vrijeme spriječe prikazivanje neželjenog sadržaja na njihovim feedovima.

3.Sigurno okruženje na ovoj društvenoj mreži

Obzirom na broj neželjenog sadržaja i negativnih komentara koje svakodnevno viđamo na ovoj društvenoj mreži, bilo je vrijeme da čelnici Instagrama urade značajnije promjene. Spomenula sam, u redovima iznad, dobnu skupinu koja najviše koristi ovu društvenu mrežu i koja je pod najvećim utjecajem iste. Također, ne treba se samo odgraničiti na malodobne korisnike, ukoliko vam neko konstantno “servira” savršene fotografije u cilju većeg broja likeova, vremenom shvatite da te stvari nisu realne, te gubite interes za takvim sadržajem. Kako tvrde čelnici Instagrama, primarni cilj im je da se stvori zdravo okruženje koje će biti sigurno za njihove korisnike.

Instagram blog - Lilium Digital

Postovi sa hiljadama pregleda i likeova privlačit će vašu pažnju još vrlo kratko.

Uskoro, ako se testovi pokažu uspješnim, ova pogodnost će biti dostupna svim korisnicima, a jedino mjerilo uspjeha vašeg posta će biti komentari. Likeovi neće u potpunosti nestati, oni će služiti za druge metrike, ali neće biti vidljivi korisnicima. Ovo je velika stvar, jer postoji veća mogućnost da će korisnici likeati vašu objavu prije nego što će je komentarisati. Komentari će biti važniji nego ikad prije, stoga počnite smišljati strategije i ideje kako generirati diskusiju na svojim postovima (uključujući odgovor na svaki mogući komentar!).

Blokiranje računa sa određenim procentualnim brojem sadržaja koji krše njihova pravila korištenja.

Nažalost, problematične profile nije lako zaobići, pogotovo ako kreiraju ogromne količine sadržaja. U novijim izmjenama postojat će i pravila koja će omogućiti Instagramu da ugasi profile koji imaju određeni broj kršenja pravila korištenja.

Izgled notifikacija kada vas neko taguje na storyju.

Obzirom na to da korisnici u velikom broju gledaju Instagram storyje, nije iznenađujuće to što Instagram sada želi dodati nove alate i mogućnosti prilikom dostavljanja notifikacija koje će poboljšati angažman korisnika i osigurati da korisnici sigurno pogledaju kada ih drugi korisnici taguju na storyju.

Šta vi mislite? Koje ažuriranje vas najviše raduje? Šta mislite o novoj mogućnosti poput opcije uklanjanja broja likeova na postu? Podijelite svoja razmišljanja sa nama u komentarima ispod!