Lilium

Google Chrome: Da li je vaša web stranica od danas “nesigurna”?

[su_heading]Google nastavlja sa brigom o sigurnosti kako stranica za koje su direktno odgovorni, tako i stranica koje se pojavljuju u rezultatima pretrage, koriste alate iza kojih stoji Google, a sada će svoj utjecaj povećati i direktnim obavještavanjem korisnika o svakoj stranici otvorenoj kroz Google Chrome.[/su_heading]

Stranice koje nemaju instaliran security certifikat (https), već se pokreću preko HTTP protokola, prema zvaničnom obavještenju koje je Google objavio, od danas (1. jula 2018.) će uz novu verziju Chrome browsera (68) kroz omnibox biti vidno označene sa “Nije sigurno”.

HTTP

Važnost HTTPS-a

Privatnost korisnika veoma je važan element modernog doba, kako za Google tako i za svakoga ko se bavi bilo kojim oblikom online biznisa.

HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS) je internet protokol nastao kombinacijom protokola HTTP s protokolom SSL/TLS, koji pomaže u zaštiti podataka kroz njihovu enkripciju na putu od web browsera do web servera.

Zašto HTTPS?

Povjerenje i sigurnost

HTTPS omogućava tehnologije koje ubrzavaju same stranice pa time i poboljšavaju korisnički doživljaj. Novi protokoli kao što su HTTP/2 zahtjevaju HTTPS pa je i to razlog zašto 81 od top 100 stranica koristi HTTPS. Zbog same sigurnosti, performansi kao i ostalih benefita koje donosi HTTPS, već je danas prepoznat kao standardni protokol za web, pa se uz sve nove web stranice isti i podrazumijeva.

Bitno je naglasiti da sve veći broj servisa kao što su Google Adwords, uvode ovaj certifikat kao “obaveznu praksu” na stranicama koje se u bilo kojem obliku povezuju sa tim servisima.

Kako da provjerite da li vaša web stranice već podržava HTTPS?

Otvorite vašu web stranicu u Chrome browseru i prepoznajte vašu trenutnu situaciju:

  • Ako vidite ikonicu “zeleni katanac”  sa lijeve strane vašeg URL-a, vaša stranica podržava HTTPS.
  • Ako ne vidite ikonicu “zeleni katanac”, pokušajte vašu stranicu otvoriti sa https:// ispred, umjesto http://. Ako se stranica nije učitala, nemate podršku za HTTPS.

Šta ako imate HTTPS, a vaš sajt se primarno otvara na HTTP?

Potrebno je sve stranice usmjeriti na https, isto tako ažurirati sve linkove koji su usmjereni na http. Način rada zavisno od vaše web stranice, da li je pravljena na nekom open-source CMS-u, ili custom CMS-u, koja tehnologija je korištena i slično.

Šta ako nemate HTTPS a želite ga aktvirati?

HTTPS certifikat se kupuje, instalira na server za pojedinu domenu i obnavlja godišnje. Kada kupite i instalirate certifikat na server, povežete ga sa vašom domenom, potrebno je i stranicu prilagoditi HTTPS protokolu.

[su_note note_color=”#f2f2e6”]Ukoliko vam je potrebna pomoć, naša agencija vam stoji na raspolaganju.[/su_note]