Lilium

Gmail – Kako vam pomaže u poslovanju i zašto ga trebate koristiti

[su_heading size=”15” margin=”30”]Jedan od najpoznatijih servisa za slanje i primanje elektronske pošte je Gmail, Googleova usluga koja je e-mail podigla na sasvim novi nivo i napravila revoluciju u komuniciranju elektronskim putem, do te mjere da je postala sastavni dio našeg života.[/su_heading]

Svima nama koji na neki način svakodnevno komuniciramo sa klijentima, partnerima i radnim kolegama, ponekad se čini se kao da radne dane provodimo u pisanju i odgovaranju na e-mailove. Neminovno je da je e-mail osnovno sredstvo komunikacije pa iz tog razloga nam je jako bitno da ta komunikacija bude maksimalno olakšana i podržana sa raznim dodatnim funkcionalnostima koje nam štede vrijeme, ali i živce 🙂 Google je tačno prije 15 godina lansirao Gmail, kao nov i siguran način slanja i primanja elektronske pošte. Od tada, Gmail nije stao sa inovativnim rješenjima koja olakšavaju naš život. Sve funkcionalnosti Gmaila su kreirane i osmišljene da email komunikaciju učine sigurnom i jednostavnom.

Izgled Gmaila u 2004
Gmail 2004. godine

Zanimljivo je to da je Gmail startao kao servis kojem se pristupalo isključivo uz pozivnicu pa se smatrao izuzetno cijenjenim i vrijednim servisom. Čak su se pozivnice prodavale jedno vrijeme. Ovo je stalo 2007. godine, ali je bitno istaknuti da je Gmail svoju popularnost stekao time što je korisnicima pružio nevjerovatan upgrade sa tadašnjih servisa poput Yahooa ili Hotmaila, a to je bila jedna “giga” prostora za pohranu. Tada je 1GB bilo mnogo iako nam se sada to čini čak i smiješno obzirom da Gmail nudi 15 GB ili više uz specijalne business pakete. Pomisao da ne moramo brisati stare mailove je zaista jedinstven osjećaj 🙂

Pohrana nije bila jedina funkcionalnost koja je Gmail izdvajala od drugih servisa tada, ali ni sada. Konstantno praćenje potreba korisnika, inovacije i uvođenje “clouda”, dovele su do toga da se korisnici sa desktop aplikacija prebace na web aplikacije i da svoje mail naloge održavaju upravo na ovom servisu.

Zašto volimo Gmail

Gmail je bio prvi servis koji je promijenio pristup organizaciji mailova i počeo ih organizirati u formi konverzacije (po uzoru na organizaciju SMS poruka) tako da se svi mailovi sa određenom skupinom primatelja nalaze na jednom mjestu, što izuzetno olakšava pregled konverzacije i praktičnije je nego da kroz inbox pretražujete ranije odgovore.

Od nedavno je također uveden prilagođeni prikaz i organizacija inboxa koja se posebno ističe u segmentu pregleda priloga (attachments). Sada je dosta jednostavnije imati pregled svih priloga i pronaći one koji vam trebaju.

Prikaz attachmenta
Prikaz attachmenta u inboxu

Ono što je meni do sada mnogo puta pomoglo i olakšalo komunikaciju jeste opcija UNDO. Koliko puta vam se desilo da slučajno pošaljete nedovršen mail ili da se u posljednji čas sjetite da trebate dodati nekoga u cc? U postavkama možete podesiti da imate i do 30 sekundi vremena dok se mail ne pošalje tako da vam se ove neugodne situacije neće dešavati.

Nove funkcionalnosti

Gmail je sa proslavom 15. rođendana početkom aprila ove godine, uveo nove funkcionalnosti i nadogradio funkcionisanje Smart Compose opcije koja je dizajnirana tako da korisniku pomaže u pisanju maila. Zapravo, ona pomaže dovršiti rečenice brže tako što automatski predlaže ono što korisnik treba napisati. Smart Compose također može održati vaš stil pisanja pa tako na primjer, ako preferirate napisati “Hey” umjesto “Hi”, Smart Compose će to memorisati. Nažalost, Smart Compose još uvijek nije dostupan za naš jezik, ali jeste za engleski, španski, francuski, italijanski i portugalski jezik.

Smart Compose
Opcija Smart Compose

Najveću pažnju je ipak privukla opcija zakazivanje slanja e-mailova. Gmail cijeni vrijeme svakog korisnika i zna koliko naporno i teško ponekad može biti uhvatiti se u koštac sa svim dnevnim obavezama pa je u tu svrhu osmislio ovu novu funkcionalnost. Write now send later omogućava efikasnije upravljanje vremenom tako što korisnik određuje kada želi da se njegov e-mail pošalje, a pripremiti ga može unaprijed.

Write Now Send Later
Opcija zakazivanja slanja e-maila

Gmail je dio naše svakodnevnice

Godinama, Gmail je rastao i polako postajao integrisani dio naših svakodnevnih aktivnosti. Često je slučaj da imamo i po nekoliko gmail računa, poslovnih ili privatnh. Uz Gmail vežemo i opciju za razmjenu instant poruka, prvenstveno je to bio GChat, a sada Hangouts. Pored toga, Gmail je integrisan u Google Tasks i Google Calendar ili čak Google Drive gdje se mogu dijeliti dokumenti, slike i drugo.
Dolaskom G Suitea, Google je razvio rješenje za businesse i na taj način postao dio poslovne svakodnevnice također.

Izgled Gmaila u 2019
Gmail 2019. godine

Gmail je danas broj jedan e-mail servis upravo zbog konstantnog unapređivanja usluge sa novim opcijama poput dodavanja više prostora za pohranu podataka, usluga koje se oslanjaju na pametne tehnologije i podršku Androida i iOS-a.

Gmail nam je dao odgovore na brojna pitanja: Šta kada moramo brzo pronaći neki stari dokument u stotinama pristiglih mailova? Ili kada želimo pretražiti mailove po datumu? Ili onda kada nam se desi da mail pošaljemo nedovršen i sasvim slučajno? Šta kada želimo da sortiramo pristigle mailove ko kategoriji ili prioritetu ili da jednostavno podsjetimo nekoga da nam odgovori?

Sigurno je da ne možemo izbjeći e-mail komunikaciju, a kada je već tako onda se slobodno možemo osloniti na Gmail i sve njegove prednosti.