Lilium

Gmail u novom izdanju: Redizajniran vizuelni identitet, novi alati i poboljšana sigurnost

[su_heading]Prije nekoliko dana, Google je na svog blogu objavio članak putem kojeg je predstavio novu, poboljšanu verziju Gmaila. Za milione privatnih i poslovnih korisnika, nova verzija donosi potpuno novi izgled, ali i mnogo inteligentnih funkcija koje će unaprijediti sigurnost ovog servisa, te olakšati njegovo korištenje.[/su_heading]

Update je od prije nekoliko dana dostupan kako na webu, tako i na mobilnim uređajima. Privatni korisnici mogu aktivirati novi Gmail na način da u postavkama odaberu opciju “Isprobaj novi Gmail”. Kada su u pitanju poslovni korisnici, sve što je potrebno jeste pridružiti se Google G Suite Early Access programu kroz administratorsku konzolu. Poboljšana verzija Gmaila će najviše doprinijeti biznisima, ali će i privatni korisnici pronaći za sebe mnogo opcija koje će im biti od koristi.

Poboljšana sigurnost uz nove postavke i načine rada

Confidential mode je jedna od sigurnosnih postavki koju će korisnici moći aktivirati prilikom pisanja novih mailova ili odgovaranja na pristigle mailove. Ova opcija će omogućiti korisnicima da zaštite osjetljivi, povjerljivi sadržaj na način da za mailove koje šalju odrede datum isteka. Nakon navedenog datuma, mail se neće moći otvoriti ili proslijediti, niti će se njegov sadržaj moći kopirati ili preuzeti. Na taj način, pošiljalac maila određuje njegov rok trajanja, te kontrolira koliko dugo će se mailu moći pristupiti.

Izvor: https://www.blog.google/products/g-suite/new-security-and-intelligent-features-new-gmail-means-business/

Pored toga, za pristupanje mailu moguće je zahtijevati i dodatnu autentifikaciju – primaocu dolazi sms koji sadrži kod neophodan za otvaranje maila, te se mailu može pristupiti jedino na taj način. Uz nove postavke, moguće je zaštititi povjerljive podatke i onda kada je račun primaoca hakiran ili na bilo koji drugi način kompromitiran.
Još jedna od korisnih postavki jeste i Information Rights Management (IRM) koja omogućava da uklonite opcije proslijeđivanja, kopiranja, preuzimanja ili printanja određenih mailova. Na taj način možete spriječiti da povjerljive informacije budu slučajno ili namjerno proslijeđene pogrešnim osobama.

Prioritetiziranje mailova i pametne notifikacije za uštedu vremena

U vremenu u kojem živimo, potpuno je prirodno i normalno u svakom trenutku dobivati različite notifikacije sa društvenih mreža, obavještenja o pristiglim porukama i mailovima i slično. Ponekad je veoma teško odvojiti bitno od nebitnoga, posebno kada su u pitanju pristigli mailovi, te se korisnici često suočavaju sa bespotrebnim gubljenjem vremena na poruke i informacije koje im u tom trenutku nisu od značaja. Različiti zvučni i vizuelni signali nerijetko negativno utječu na koncentraciju i produktivnost, te je upravo to problem kojim se Gmail odlučio pozabaviti.
Uz pomoć vještačke inteligencije (artificial intelligence – AI), Gmail može znatno uštediti vaše vrijeme te vam pomoći da se fokusirate na ono što je zaista bitno. Jedna od novih postavki jeste Nudge – inteligentno i suptilno obavještenje koje vam daje na znanje da niste odgovorili na mailove od značaja, te vas podsjeća da to što prije uradite. Nudge vam može pomoći da prioritetizirate pristigle mailove, te da se najprije pozabavite onim što je najbitnije i najhitnije.

Izvor: https://www.blog.google/products/g-suite/new-security-and-intelligent-features-new-gmail-means-business/

Još prošle godine, Gmail je na mobilnim uređajima uveo opciju Smart Reply. Kako i samo ime kaže, radi se o pametnim odgovorima koji omogućavaju uštedu vašeg vremena na način da uz samo jedan klik možete odgovoriti na pristigli mail. Ono što je novo jeste da će od sada ova opcija biti dostupna i korisnicima koji Gmailu pristupaju preko weba.
Kada je u pitanju mobilna aplikacija, Gmail uvodi još jednu opciju koja će biti pomoći korisnicima koji su uvijek u pokretu i koji su uvijek okupirani različitim poslovima. Radi se o tzv. high-priority notifikacijama. Od sada u postavkama na svojim mobilnim uređajima možete odabrati ovaj tip notifikacija, te podesiti Gmail da vas obavještava samo o mailovima visokog prioriteta – na taj način ćete distrakcije ove vrste svesti na minimum.
Uz pomoć vještačke inteligencije, Gmail će vršiti analizu mailova od pošaljilaca na koje ste se pretplatili; ukoliko dođe do zaključka da ste primili mnogo mailova koje niste otvorili niti pročitali, poslat će vam prijedlog da se odjavite sa navedene pretplate, jer vam očigledno takav vid sadržaja više nije od interesa.

Izvor: https://www.blog.google/products/g-suite/new-security-and-intelligent-features-new-gmail-means-business/

Uz nove alate do veće produktivnosti

Novi, redizajnirani Gmail je u svakom pogledu prilagođen modernim korisnicima koji žele obaviti sve radnje u što kraćem vremenskom roku i na što jednostavniji način. Osim što je vizuelno mnogo privlačniji i zanimljiviji korisnicima, već pri jednom pogledu, može se vidjeti i da su mnogi alati sada bolje pozicionirani i brže dostupni. Dovoljno je mišem preći preko određenog maila da bi se u desnom uglu pojavile opcije kao što su arhiviranje, brisanje i označavanje maila pročitanim. Jedna od novih opcija je tzv. snooze.

Izvor: https://www.blog.google/products/g-suite/new-security-and-intelligent-features-new-gmail-means-business/

Snooze vam omogućava da do određenog datuma i vremena uklonite mail iz svog inboxa, jer vam on nije trenutno od značaja ili na njega trebate odgovoriti tek u određeno vrijeme. Kada istekne precizirano vrijeme, mail se vraća u vaš inbox. Ono što će dodatno uštediti vaše vrijeme jeste i opcija lakšeg i bržeg pristupa dokumentima koji se nalaze u privitku. Naime, ispod naziva maila moći ćete vidjeti šta se to nalazi u privitku, te ćete iste dokumente moći preuzeti bez da otvarate mail i bespotrebno listate.

Izvor: https://www.blog.google/products/g-suite/new-security-and-intelligent-features-new-gmail-means-business/

Poslovnim korisnicima će od velikog značaja biti i Gmailova integracija s ostalim Googleovim aplikacijama, kao što su Calendar, Tasks, Docs itd. Za pristup navedenim aplikacijama, više nećete morati otvarati novi prozor i prolaziti čitavu proceduru dok dođete do željene opcije, već će se u okviru Gmaila otvarati bočni panel sa svim aplikacijama na jednom mjestu. U narednim mjesecima, ova opcija bi trebala biti dostupna i u drugim G Suite aplikacijama.

Izvor: https://www.blog.google/products/g-suite/new-security-and-intelligent-features-new-gmail-means-business/

Važno je istaknuti i da je osim Gmaila, i Google Tasks također redizajniran i unaprijeđen, kako na mobilnim uređajima, tako i na webu. Uz Tasks, na jednostavan način možete kreirati zadatke i podzadatke, te im čak dodati i rok, kao i notifikacije koje će vas o tome pravovremeno obavještavati. S obzirom da je aplikacija Tasks sada integrirana u Gmail, korisnici će moći označiti mail i “prenijeti” ga u Tasks, te na taj način napraviti to-do item, odnosno zadatak koji je potrebno obaviti. Napravljeni zadaci će se prikazivati i u kalendaru, što će korisnicima zaista dati osjećaj sigurnosti i omogućiti im da bolje upravljaju vlastitim vremenom i obavezama.

Izvor: https://www.blog.google/products/g-suite/new-security-and-intelligent-features-new-gmail-means-business/

Da li će redizajnirani Gmail, zajedno s ostalim G Suite aplikacijama, zaista poslužiti svrsi i uštediti vrijeme korisnika, ostaje još da se vidi. Svakako nemojte propustiti priliku da i sami vidite kako izgleda novi Gmail, te koje sve opcije nudi. Ukoliko se predomislite, uvijek se možete vratiti na klasičnu verziju u svega nekoliko klikova.