Lilium

Instagram novosti: Automatsko zakazivanje objava uz aplikaciju Later

[su_heading]Uz aplikaciju Later konačno je moguće zakazati objavu direktno na Instagram, pomoću nove “Auto Publish” opcije, koja će objaviti post automatski, bez da na vaš telefon stigne notifikacija o tome.[/su_heading]

Instagram je nedavno najavio promjene API-ja (Application Programming Interface), davajući Instagram biznis profilima mogućnost da zakažu objave na Instagramu, bez prethodnog obavještenja na vašem telefonu koje vas podsjeća da uđete u aplikaciju i dovršite taj proces.

Automatsko objavljivanje postova na Instagramu je jedna od karakteristika koje su korisnici Instagrama dugo priželjkivali. Aplikacija Later sada omogućava pojednostavljen proces koji je dostupan svim Instagram biznis profilima. Više ne morate prekidati svoje uobičajene dnevne aktivnosti kako biste se posvetili Instagramu, niti ćete se dovesti u situaciju da zaboravite podjeliti važnu objavu. Jednostavno zakažite objavu, a Later će obaviti sve drugo.

Ipak, Instagram API ima nekoliko ograničenja, i notifikacije će biti potrebne ovisno o vrsti objave koju želite zakazati:

  • Automatsko objavljivanje na Instagram je još uvijek omogućeno jedino Instagram biznis korisnicima. Da biste se prebacili sa privatnog na biznis profil, potrebno je da povežete svoj Instagram profil sa Facebook page-om.
  • Moguće je zakazati automatsko objavljivanje jedino za one objave koje sadrže jednu sliku. Da objavite video zapis ili carousel, morat ćete ručno dovršiti ovaj proces nakon što dobijete notifikaciju na telefonu.
  • Automatsko objavljivanje je dostupno za sve Later pakete, uključujući i besplatnu varijantu aplikacije. U tom slučaju imate mogućnost objave 30 slika mjesečno sa jednog naloga i od strane jednog korisnika.

Došlo je i do nekoliko promjena u samoj aplikaciji:

  • Prilikom zakazivanja objava, moguće je podesiti na “Automatsko objavljivanje” ili na “Notifikacije”. Automatsko objavljivanje slika je za sada moguće samo biznis profilima koji su povezali svoj Facebook biznis nalog sa Laterom. Privatni profili će još uvijek primati notifikacije za objave slika, carousela ili video zapisa.
  • “Quick Schedule” opcija vam omogućava da štedite vrijeme i zakažete objavljivanje postova mnogo brže tako što ćete jednostavnim “drag and drop” potezom dodati slike na kalendar objava. To znači da možete zakazati i 10, 20 pa i 50 objava za samo nekoliko sekundi, bez potrebe za manuelnim odabirom vremena i datuma objavljivanja.

Upamtite da Instagram API dozvoljava samo automatsko objavljivanje slika. Što znači da ćete carousel i objave video zapisa morati objavljivati ručno nakon što vas notifikacija na telefonu podsjeti na to. Opcija automatskog objavljivanja je zadana, te budite sigurni da ste odabrali opciju “Notifikacije” ukoliko ipak želite primati obavijesti na svom telefonu.

Na slici ispod je grafički prikaz koji objašnjava mogućnosti Latera.

Later schedule
Izvor: Later.com

Imajte na umu i sljedeće:

  • Postavljanje lokacije i tagovanje ne funkcioniše za automatsko objavljivanje. Ako želite dodati lokaciju ili tagovati nekoga, možete to uraditi nakon što ste automatski objavili sliku, sa opcijom “Edit”, ili koristiti opciju notifikacija.
  • Nećete moći zakazati objave Instagram story-ja nego ćete ga morati postaviti direktno unutar same aplikacije.

Vođenje Instagrama je zaista postao zahtjevan posao koji ćete bez ozbiljnih aplikacija i posvećenosti obavljati površno. Later, za sada, omogućava najozbiljnije opcije planiranja, upravljanja slikama i video zapisima, praćenja i analiziranja, i automatskog objavljivanja postova.

 

Izvor: https://later.com/blog/auto-publish-instagram/