Enter Keyword here..

And press enter.

Facebook uvodi najdramatičniji redizajn do sada

Sharing is caring!

Facebook uvodi novi dizajn. U historiji Facebooka postojala su četiri velika redizajna. Najnoviji, FB5 inače poznat kao The New Facebook, mogao bi biti najdramatičniji od svih do sada.

Ovo je veliki pomak u načinu na koji Facebook izgleda i radi na računarima i mobilnim uređajima. Velika promjena je uklanjanje prepoznatljive plave trake glavnog izbornika koja je dio Facebooka od samog početka, a bit će zamijenjena minimalističkim bijelim izgledom.

Jesu li Facebook grupe novi forumi?

Redizajn će dati veći akcenat na grupe i događaje, a upravo su grupe i događaji dva najveća razloga zbog kojih ljudi svakodnevno posjećuju Facebook.

Grupe i privatne interakcije korisnika dobijaju veliku prednost u odnosu na ostale sadržaje, a korisnicima je najavljeno da mogu očekivati ​​velike promjene u vrstama sadržaja koji vide u svom news feedu.

“Sveukupno, olakšali smo vam pronalazak onoga što tražite i pristupanje funkcijama koje najčešće koristite “, poručili su iz Facebooka.

Facebookova ideja je da bi prijatelji i porodica trebali biti jezgra našeg društvenog života. Upravo zbog toga će grupe od sada biti prioritet i bit će mnogo vidljivije.

Velika promjena news feeda

Najveća promjena koju će korisnici Facebooka osjetiti je promjena news feeda. To ne znači da će news feed nestati. Samo će zauzimati manje prostora u redizajnu zvanom The New Facebook.

Više bijelih površina i dark mode

The New Facebook je opisan kao čišći dizajn s više bijelih površina, a velika novost svakako je dark mode odnosno tamni način rada. Ovo je prvi put od postojanja Facebooka da se korisnicima omogućuje tamni način rada.

Tamni način rada na Facebooku već dugo se očekuje. Napokon će nakon Facebook messengera dark mode biti dostupan za cijelu aplikaciju, ali ne radi se tu samo o izgledu.

Istraživanja pokazuju da boja piksela ima direktan uticaj na trošenje energije, a crni pikseli koriste znatno manje energije od bijelih. Promjena svijetlog, bijelog izgleda Facebooka u tamniji mogla bi pomoći da baterije mobilnih uređaja korisnika traju duže.

Izgled za novu deceniju

I desktop i mobilna verzija Facebooka automatski će biti ažurirane, a mnogi se nadaju da će Facebook olakšati navigaciju i istovremeno modernizirati izgled za novu deceniju. Mali postotak korisnika već je dobio The New Facebook, a iz kompanije su najavili da će svi korisnici imati pristup redizajnu već do proljeća 2020.

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Sharing is caring!