Enter Keyword here..

And press enter.

Kako će automatsko pokretanje videa povećati broj pregleda na YouTubeu?

Sharing is caring!

Za sve ljubitelje YouTubea, kao i za sve one kojima je YouTube način zarade, dolazi jedna odlična novost – YouTube je objavio da će njihov najnoviji update – Autoplay on Home – korisnicima Androida i iOSa donijeti mogućnost automatskog pokretanja video zapisa na početnoj stranici, bez zvuka i sa popratnim titlovima.

Iz YouTubea pojašnjavaju:

Čuli smo od mnogih korisnika da bi željeli imati neki lakši način da gledaju video zapise na YouTubeu kada su u pokretu. U narednim sedmicama, donosimo vam najnoviji update koji će vam omogućiti kratki pregled video zapisa kao i generalno jednostavnije i pristupačnije gledanje YouTubea bez zvuka kada ste u pokretu. Ova opcija je dostupna već više od pola godine YouTube Premium korisnicima na Android uređajima i možemo reći da su rezultati odlični. Kratki pregled video zapisa vam pomaže da donesete kvalitetnije i bolje informirane odluke o tome da li zaista želite pregledati u cjelosti neki video, što će rezultirati dužim engagementom za one video zapise koje odlučite pregledati.

Korisnici će moći kontrolirati kako autoplay funkcionalnost funkcionira na njihovim uređajima – moći će u potpunosti isključiti ovu opciju ili će moći odabrati opciju da im ova funkcionalnost bude uključena samo kada su povezani na wi-fi. Ovaj novi update će bez sumnje povećati broj pregleda video zapisa, kao što je to bio slučaj i kod Facebooka kada je odlučio uvesti autoplay opciju, ali je pitanje da li će utjecati na povećanje gledanosti, odnosno broj gledalaca. To je pitanje na koje će YouTube korisnici i autori zasigurno aktivno tražiti odgovor u predstojećem periodu.

autoplay
Izvor: YouTube Help Forum

U videu kojeg je YouTube objavio prije nekoliko dana, product manager ove funkcionalnosti objašnjava razloge zašto je YouTube odlučio uvesti ovu funkcionalnost, te daje i kratki osvrt na potrošnju podataka koje će ova funkcionalnosti iziskivati, kao i na njene benefite. YouTube čelnici također naglašavaju da će od sada biti dostupne tri vrste titlova, što će također doprinijeti novoj funkcionalnosti. Naime, korisnici će moći birati između automatskih titlova, titlova uploadovanih od strane autora videa, te titlova uploadovanih od strane YouTube zajednice, odnosno drugih korisnika YouTubea. Ono što je zabrinulo YouTube autore jeste šta će se desiti sa njihovim video thumbnailima. Naime, autori posvećuju jako puno pažnje kreiranju savršenog thumbnaila za svaki njihov video, pa ih je zabrinula činjenica da će se video zapisi automatski pokretati, iz razloga što se onda njihovi thumbnaili neće uopće prikazivati korisnicima. Međutim, YouTube je i ovu situaciju dobro promislio, pa je podesio da se video zadrži nekoliko sekundi na thumbnailu, prije nego što ga automatski pokrene. Thumbnaili, osim što su kreativni izražaj autora, pomažu i korisnicima da brzo skeniraju sadržaje koje im se nude, te na osnovu toga naprave pretpostavku da li bi ih određeni sadržaj mogao zanimati.

Uzimajući u obzir da će autori zadržati svoje originalne thumbnaile, kao i potencijal autoplaya da poveća broj video pregleda, čini se da je ova funkcionalnost uistinu relevantna, te da će se pokazati korisnom za sve ljubitelje YouTube-a, a posebno za one kojima je ova mreža način zarade. Ono što ostaje kao glavno pitanje jeste da li će novi pregledi video zapisa biti rezultat angažiranosti korisnika ili rezultat nasumičnog automatskog pokretanja onda kada aplikacija ostane otvorena na početnoj stranici. Ukoliko vam autoplay ne donese željenu gledanost, uvijek se možete osloniti na YouTube oglašavanje – zagarantiran i siguran način da dosegnete ciljnu publiku, prenesete im vašu poruku i ostvarite željeni broj video pregleda. 

FAQ

Kako mogu isključiti opciju Autoplay on Home?
Šta će se desiti kada kliknem na video koji mi se automatski pokrenuo?
Da li opcija Autoplay on Home uzrokuje veću potrošnju mobilnih podataka?
Da li će Autoplay on Home utjecati na monetizaciju videa?
Kakva je razlika između automatskih titlova i drugih titlova na YouTubeu?
Facebook Comments

Sales Representative@Lilium Digital

Sharing is caring!